Rekonstrukce.cz logo

5 rad jak začít s rekonstrukcí

Plno lidí si neuvědomuje, že koupí nemovitosti starosti s majetkem nekončí. Obvykle po koupi přicházíme na to, co je třeba opravit a naše očekávání o cenách oprav jsou dost často podhodnocena. Často se to řeší, že se noví majitelé bytu, domu nastěhují a s opravami začnou o pár měsíců později. Zde je dobré se držet několika osvědčených rad


1.) Rekonstrukci začínáme střechou


Možná vám to přijde zvláštní, ale opravdu začněte střechou. Důvod je zřejmý. V přízemí si uděláte krásnou kuchyň, podlahy a najednou vám začne ze shora protékat voda. Navíc, když si to následně spojíte s vlhkem, tak jsou to vyhozené peníze a čas za opravu přízemí.


2.) Co není vidět, je taky důležité


Tento odstavec souvisí s bodem číslo tři. Každý se rád pochlubí novou kuchyní nebo okny. Ovšem myslete na to, co je schováno ve zdech. Typicky se to týká rozvodů, které jsou nákladné. Myslete od začátku svého projektu na jejich rozmístění, vč. instalace spotřebičů.

3.) Injektáž

Je to opravdu při začátku důležitý krok. Vlhkost v domě dokáže napáchat velikou paseku, proto před zahájením rekonstrukce proveďte důkladnou injektáž. Přílišné vlhko může způsobit hrubé narušení izolace nebo statiky objektu.

4.) Výběr dodavatele a smlouva

Možná vám tento bod přijde úsměvný, ale mezi řemeslníky je oblíbené „bez papíru, paninko“. Dodavatelská firma, živnostník vám nabídne za oplátku lepší cenu. Ano, je příjemné ušetřit peníze. Nemáte-li smlouvu, tak těžko budete s dodavatelem řešit případné reklamace.  Ve své smlouvě se zaměřte na popisu jednotlivých prací a materiálu. Samozřejmostí je cena u obou položek. Tato smlouva vám bude sloužit jako nástroj při případných vícepracích, které bude chtít dodavatel proplatit. Nezapomeňte, že vícepráce musejí být dělány s vaším souhlasem.

Tip: Výběr a nákup položek jako kuchyňská linka, okna, dveře či garážová vrata si ideálně zajistěte sami, nikoliv přes řemeslníka. Jednak budete mít smlouvu na své jméno a jednak vám prodejci zajistí i odbornou montáž, která není nic jednoduchého. 


5.) Na čem můžete ušetřit?


Určitě to jsou dveře, podlahy, koupelna anebo kuchyň. Jsou to určitě krásné designové kousky jako z amerických filmů. Ovšem kuchyně od švédského nábytkářského giganta udělá své. Navíc vypadají dobře.


Na závěr se vraťme k samotnému počátku článku. Doporučujeme se během rekonstrukce odstěhovat z bytu. Najednou provést, co nejvíce prací. Možná si tím zachráníte rodinnou pohodu.

Hledáte nejvýhodnější půjčku na rekonstrukci? Zde je srovnáních těch nejvýhodnějších