Rekonstrukce.cz logo

Jak namontovat kuchyňský dřez

Po správném výběru kuchyně ja jedním z důležitých následných kroků výběr a montáž dřezu. Pokud váš starý dřez dosloužil, nebo si stavíte novou kuchyň, budete potřebovat namontovat nový dřez. Vybrat si můžete z mnoha typů, například nerezových, nebo granitových. Samotná montáž není nijak složitá a zvládne ji i laik.


Zde je návod jak na to:


  1. Vyřízněte otvor v kuchyňské desce. Obraťte desku rubem nahoru a přiložte na požadované místo dřez obrácený vzhůru nohama. Obkreslete tvar dřezu. Poté dovnitř tohoto tvaru nakreslete tvar, který budete vyřezávat. Měl by být přibližně 1 cm od vnějšího okraje dřezu. V rozích vyvrtejte otvory, kam nasadíte pilový list. Tvar pečlivě vyřízněte. 

    1. Řeznou plochu důkladně očistěte od pilin a zatřete silikonovým tmelem nebo voděodolným lakem. Tento krok je velice důležitý. Za každou cenu musíte zabránit pronikání vlhkosti dovnitř dřevotřísky. Jinak vám deska nabobtná a bude znehodnocena.


    1. Připojte na dřez odtok. Pokud vám jednotlivé trubky nejdou hladce zasunout do sebe, použijte trochu vazelíny. Pokud jsou trubky příliš dlouhé, upravte jejich délku pomocí pilky na železo.


    1. Na okraj dřezu připojte těsnicí pásku, která zabrání proniknutí vody pod dřez. 


    1. Vložte dřez do otvoru a připevněte jej k pracovní desce. Dřezy mívají různé typy uchycení, většinou se jedná o kovové svorky, které jsou součástí balení dřezu. Postupujte podle návodu, který byl přibalen ke dřezu. Svorky dotahujte rovnoměrně, tak abyste nevytlačili těsnicí pásku.


    1. Připojte k odtokové části dřezu sifon a zbylé části odtokové soustavy. Konec zasuňte do odtokového otvoru ve zdi. Pokud jsou trubky příliš dlouhé, zkraťte je na potřebnou délku. V případě, že jsou na sifonu vývody, které nevyužijete, uzavřete je těsnicími krytkami.


    1. Tip: veškeré spoje omotejte na zkoušku papírovými utěrkami. Jistíte tak, jestli je vše dostatečně těsné. Pokud se na papíru objeví vlhká místa, je potřeba spoje utěsnit.


Hledáte inspiraci pro svojí kuchyň? Tady si vyberte ZDE

5 rad jak začít s rekonstrukcí najdete ZDE