Rekonstrukce.cz logo

Jak správně vybrat kuchyň do malého bytu

Čím méně máme pro umístění kuchyně místa, tím pečlivěji musíme naplánovat rozmístění nábytku i spotřebičů. Před začátkem plánování bychom si měli ujasnit, pro kolik lidí kuchyň bude., jak často se zde bude vařit, a jak složitá jídla máte v plánu připravovat. Pokud zařizujete kuchyň v malém bytě, která není oddělena dveřmi od zbytku prostor, nikdy nezapomínejte na kvalitní odsávání vzduchu. Přístup k šachtě vzduchotechniky i k odpadům je také limitující při rozmístění kuchyňského nábytku.


Rozšiřte svou pracovní plochu: v případě menší pracovní desky zvolte řešení, které vám na desce uvolní co nejvíce prostoru. Například na zdi zavěšené držáky nožů, police na kořenky, nebo mikrovlnná trouba vestavěná do horního dílu kuchyňské linky. 


Výška pracovní desky závisí na tom, jak jste vysocí. Jelikož v kuchyni pravděpodobně strávíte více času, měla by být výška taková, abyste se u práce nemuseli hrbit. Ideální výšku zjistíte tak, že se postavíte k lince s rukou ohnutou do pravého úhlu. Vaše zápěstí by mělo být 15 centimetrů nad pracovní plochou.


Nic nedodá vaší kuchyni iluzi většího prostoru, než jednoduchý design ve světlé čí bílé barvě. Lesklé materiály a minimalistický design pomohou prostor opticky rozšířit.


Prostor v kuchyni by měl být uspořádán s ohledem na ergonomii. Varnou desku neumisťujte vedle dveří, hrozí opaření procházejících osob) ani vedle dřezu (náhodné stříknutí vody do rozpáleného oleje může způsobit vážné popáleniny)


Hlavním problémem, se kterým se budete v malé kuchyni potýkat, je nedostatek úložného prostoru. Snažte se proto neplýtvat místem, a využít každý krychlový centimetr, který místnost nabízí. Horní část linky udělejte až ke stropu. V nejvyšších skříňkách můžete skladovat kuchyňské potřeby, které příliš často nevyužijete. Ve spodním soklu linky, který bává často nevyužitý, můžete vybudovat úložný prostor, který se skvěle hodí například na uložení pečicích plechů.


V případě, že bojujete s nedostatkem prostoru, je lepší nechat si kuchyň vyrobit na míru, abyste maximálně využili prostor, který máte k dispozici.