Rekonstrukce.cz logo

Jakou zvolit podlahovou krytinu do kuchyně?


Kuchyň je nejvíce zatěžovanou místností v domácnosti. Proto je nutné věnovat vysokou pozornost volbě vhodné podlahové krytiny, která by měla být nejen sladěná s kuchyňskou linkou, ale především funkční. To znamená, že by měla být odolná proti poškrábání, vodě i znečištění, a zároveň zabránit uklouznutí. 


Na trhu se nachází nepřeberná nabídka podlahových krytin, které se od sebe liší použitým materiálem, odolností, náročností na údržbu, a tím i délkou životnosti. 


Z hlediska náročnosti na údržbu vedou přírodní materiály, ať už se jedná o dřevo či korek, které jsou citlivé na větší množství rozlité vody, mechanické poškození a chemické prostředky. Na druhou stranu lze odolnost přírodních materiálů poměrně dobře zvýšit speciálním povrchovým ošetřením pomocí olejů a vosků. 


Mezi přírodní materiály však můžeme zařadit také Marmoleum, které je z 97 % vyrobeno z přírodních surovin, a přesto oproti dřevu a korku nabízí řadu barevných provedení. Zároveň je snadné na údržbu a vysoce odolné proti mechanickému poškození. Výhodou přírodních materiálů je hřejivost, antistatičnost a v případě linolea i antibakteriálnost. Nicméně se s ohledem na jejich vysoký tepelný odpor nedoporučují do místnosti s podlahovým vytápěním.  


Snadnou údržbu a vysokou odolnost proti mechanickému poškození nabízejí vinylové a PVC podlahy, které jsou oproti přírodním podlahovým krytinám cenově přijatelnější, přičemž vícevrstvé PVC podlahy mají delší životnost než jednovrstvé. Další možností jsou kvalitní laminátové podlahy, které jsou ošetřeny proti nasákavosti, avšak již se pohybují ve vyšší cenové relaci. Co se týče nabídky barevného provedení, je možné vybírat jak z moderních vzorů, tak i z přírodních dekorů.




Vhodnou podlahovou krytinou do kuchyně je také dlažba, která se snadno udržuje a je odolná proti vlhkosti i mechanickému poškození. I v jejím případě se můžete těšit na širokou nabídku barevného provedení. Nicméně je potřeba dát si pozor na povrchovou úpravu dlaždic, kdy se s ohledem na možnost uklouznutí nedoporučuje příliš hladký povrch ve varné sekci. Nevýhodou dlažby je chlad, který z ní vyzařuje, na druhou stranu ji lze použít při podlahovém vytápění stejně jako PVC, laminátové a vinylové podlahy. 


Naopak se nedoporučuje koberec, který je nejen nepraktický, ale z bezpečnostního hlediska i nepřijatelný, zejména pak ve varné sekci.


Čtěte více: Kuchyně v moderním stylu, světla nad ostrůvkem z foukaného skla


Čtěte více: Jak správně vybrat kuchyň do malého bytu